+31 (0)33-456 21 50

Anhydriet vloer geschikt maken voor vloerbedekking

12-06-2018

Anhydriet vloer geschikt maken voor vloerbedekking

Hoe maakt u een anhydriet vloer geschikt voor vloerbedekking?

Bij de keuze voor een nieuwe vloerbedekking komt meer kijken dan alleen het uitzoeken van het materiaal en de kleur. Vooral de ondergrond speelt een cruciale rol in hoe lang uw vloer mooi blijft en goed functioneert. Een type ondergrond dat specifieke aandacht vereist voordat vloerbedekking kan worden aangebracht, is de anhydriet vloer. In dit artikel leggen we uit hoe u een anhydriet vloer geschikt maakt voor zowel tapijt als harde vloerbedekking.

Wat is anhydriet?

AnhydrietvloerAnhydrietvloeren zijn vloeivloeren, bestaande uit calciumsulfaat. Deze vloeren moeten vlak en strak worden aangebracht en hebben een droog- en uithardingstijd van minimaal 28 dagen nodig, uitgaande van een dikte van 5 cm. Het is cruciaal dat het vochtpercentage in de ondergrond niet hoger is dan 0,5%. Bij het drogen van anhydrietvloeren vormt zich een fijn kalkhuidje aan de oppervlakte, dat vooraf grondig geschuurd moet worden om een goede hechting met de vloerbedekking te garanderen.

Het belang van primeren

Anhydrietvloeren kunnen sterk absorberend werken, waardoor vocht snel wordt opgenomen. Dit kan de hechting van lijmen en egalisatiemiddelen sterk verminderen. Om dit te voorkomen, is het aanbrengen van een primerlaag essentieel. Een geschikte primer, zoals Uzin PE360 Voorstrijk, vermindert de zuiging van de vloer, waardoor de lijm en egalisatie hun werk optimaal kunnen doen.

Tapijttegels en harde vloerbedekking op een anhydriet vloer

Nieuwe anhydriet vloer

Zodra het vochtpercentage correct is en de vloer is voorbehandeld met een hechtprimer, is de vloer klaar voor het installeren van tapijttegels met een antislip/fixeerlijm of tactiles.

Bestaande anhydriet vloer

Bij een bestaande vloer moeten oude lijm- en egalisatieresten volledig verwijderd of voldoende vlak geschuurd worden. Na het stofzuigen brengt u de hechtprimer aan, en indien nodig, egaliseert u de vloer met een geschikt egalisatiemiddel van minimaal 2mm dikte.

Restvochtpercentage controleren

Het is van groot belang om voor aanvang van de werkzaamheden het vochtpercentage van de ondervloer te controleren. De algemene regel is dat de ondervloer na ongeveer 28 dagen droog genoeg is, maar dit kan variëren afhankelijk van de dikte van de dekvloer, het type constructievloer en de weersomstandigheden.

Egaliseren voor harde vloerbedekking

Voor het egaliseren moet de vloer altijd eerst geprimed worden met een hechtprimer/voorstrijk. Na het drogen van de primer (circa 2 à 3 uur), kunt u beginnen met egaliseren. Een goed geëgaliseerde vloer zorgt voor een optimale basis voor het leggen van linoleum, pvc, of rubber.

Conclusie

Een anhydriet vloer geschikt maken voor vloerbedekking vereist aandacht voor detail en een zorgvuldige voorbereiding. Door de juiste stappen te volgen, zorgt u ervoor dat uw nieuwe vloerbedekking optimaal presteert en lang meegaat. Heeft u hulp nodig of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder met uw projectvloer.

Home >>Anhydriet vloer geschikt maken voor vloerbedekking

Wij helpen u graag verder neem contact op