+31 (0)33-456 21 50

Anhydriet vloer geschikt maken voor vloerbedekking

12-06-2018

Anhydriet vloer geschikt maken voor vloerbedekking

Hoe maak je een anhydriet vloer geschikt voor tapijt of harde vloerbedekking.

Maar wat is anhydriet ?

Anhydrietvloeren is een vloeivloer, deze zijn Calciumsulfaat houdend, kalk gebonden zeg maar. En kwalitatief zit daar nog al eens wat verschil in. Belangrijk is dus bij deze ondervloer dat deze vlak en strak moet worden aangebracht en minstens 28 dagen moet  drogen en uit  harden (opv 5 cm). Het vochtpercentage in de ondergrond mag maximaal 0,5% bedragen. De anhydriet ondergrond laat bij droging een fijn kalkhuidje achter aan de top. Deze dient vooraf zeer goed geschuurd te worden om het bovenste huidje goed weg te krijgen.( de korrelstructuur moet zichtbaar zijn)

AnhydrietvloerDeze vloeren zijn te stoffig maar ook en ze zijn net een spons. als er vocht op valt is het meteen opgenomen in de vloer. Vandaar is het zeer verstandig om de vloer doormiddel van een primerlaag deze zuiging dusdanig af te remmen dat de vocht afkomstig van lijmen of egalisatie veel te snel de anhydrietvloer intrekt.  De lijm verliest ca. 60% van zijn kleefkracht af en de egaline verliest veels te snel zijn vocht daardoor kan de egalisatie laag los komen liggen in het uiterste geval. Hechtprimeren van de anhydrietvloer is van uiterste belang om goede hechting te verkrijgen voor verdere verwerking. 

Een primer die geschikt is bijvoorbeeld WAKOL D 3040 Voorstrijk deze kunt u hier kopen.

Tapijttegels op een nieuwe Anhydriet vloer

Is de vochtpercentage goed en is hij voorgestreken met een hechtprimer. Dan is de vloer klaar om tapijttegels te instaleren met een antislip/fixeerlijm of tactiles.

Tapijttegels op een bestaande Anhydriet vloer

Oude lijm- en egalisatieresten geheel verwijderen of voldoende vlak schuren, stofzuigen en voorstrijken met hechtprimer. En zonodig egaliseren met een geschikte egalisatie min. 2mm. Dan is de vloer klaar om tapijttegels te instaleren met een antislip of tactiles.

Restvochtpercentage Nieuwe anhydrietvloer

Voordat u gaat beginnen is het zeer belangrijk dat de ondervloer voldoende droog is. In de regel is dit ca. 28 dagen nadat de dekvloer is aangebracht, maar factoren als de dikte van de dekvloer, type constructievloer of de omstandigheden van het weer spelen ook een belangrijke rol.

Hieronder ziet u een gemakkelijk overzicht van de maximale vochtpercentages. 

  Anhydriet Zand Cement
Tapijt met doorlatende rug « 1,0 % « 4,5 %
Tapijt met dichte rug « 1,0 % « 2,5 %
Naaldvilt « 1,0 % « 4,5 %
Tapijttegels « 1,0 % « 3,5 %
Linoleum « 1,0 % « 3,5 %
PVC, Rubber en Parkett « 1,0 % « 2,5 %

Anhydriet vloer ontdoen van eventuele zwakke lagen door b.v. staalborstelen en/of schuren. De gemeten droge, zuivere en goed gestofzuigde ondergrond eerst voorstrijken. Een goede voorstrijklaag zorgt voor een goede hechting voor egalisatie en verlijming.  

Linoleum, pvc, rubber leggen op een anhydriet vloer

Is geen enkele probleem, echter zijn wel een aantal zaken belangrijk. De ondergrond moet druk- en vormvast, blijvend droog, schoon en vrij van scheuren en stoffen zijn die afbreuk kunnen doen aan de hechting. anhydriet  vloeren ontdoen van eventuele zwakke lagen door b.v. staalborstelen en/of schuren. De gemeten droge, zuivere en goed gestofzuigde ondergrond eerst voorstrijken. Een goede voorstrijklaag zorgt voor een goede hechting voor de egalisatie. Daarnaast is ze ook belangrijk om te voorkomen dat het water uit de verse massa direct wordt opgenomen door de ondergrond, wat resulteert in een sterk verminderde vloei. Tevens zorgt de voorstrijk, als deze goed droog is, voor het „dichten” van de ondergrond, zodat zgn. luchtkraters en pinholes in de uitgeharde egalisatielaag worden geminimaliseerd.

Egaliseren  Ten alle tijden de vloer primeren met een hechtprimer/voorstrijk  (deze in 2 lagen aanbrengen), na droging van de hechtprimer ca. 2 á 3 uur. Doe 5 liter zuiver koud water per 20 kg Wakol Z610  in een schone  Mengkuip gieten. Daarna mechanisch mengen. Het poeder hier geleidelijk aan toevoegen tot een homogene, klontervrije massa is ontstaan. Het gemengde materiaal op de ondergrond gieten en verdelen met een vlakspaan of een egaliseerrakel. Stekelen met de stekelroller levert een optimaal resultaat. Stekel direct na het aanbrengen. De uitgeharde en droge egalisatie licht opschuren. Mocht dit wel nodig blijken, dan vervolgens zeer goed stofzuigen. Nu is de vloer klaar om Linoleum, pvc, rubber leggen op nieuwe anhydriet vloer.

Home >>Anhydriet vloer geschikt maken voor vloerbedekking

Wij helpen u graag verder neem contact op