+31 (0)33-456 21 50

Ontdek de diverse installatiemethodes van tapijttegels

02-09-2021

Ontdek de diverse installatiemethodes van tapijttegels

Hoe kun je tapijttegels installeren?

Een tapijttegel heeft in de regel een vierkante vorm van 50 x 50 cm. Deze tegels kunnen, afhankelijk van het uitgangspunt van onze designers, ontworpen zijn om een zo egaal mogelijke vloer te realiseren of juist te spelen met de ‘tegelvorm’.

In het verleden wilde men, ondanks het gebruik van tapijttegels, de indruk wekken dat er een kamerbreed tapijt was geïnstalleerd. Tapijttegels lijken dan ook bij een goede installatie geen richting te hebben. Echter is in de loop van de tijd de wijze van installeren veranderd : de tegelvorm en poolrichting mogen nu duidelijk in het ontwerp te herkennen zijn. In de loop der jaren hebben we bij Tarkett hiermee leren spelen en wij raden nu veel verschillende installatiemethoden aan voor verschillende uitstralingen.

 

Op de onderkant van elke tapijttegel staat een pijl die de poolrichting aangeeft. De aanbevolen installatiemogelijkheden worden bij de technische specificaties meegegeven, op de staalkaart en op de verpakking.

 

Een uiteenzetting:

Tapijttegels monolitisch installeren

DESSO Essence tapijttegel installatie monolitisch  Installatie tapijttegel monolitisch

Monolitisch is eigenlijk de meest bekende en ‘natuurlijke’ manier van het installeren van tapijttegels. De tegels verspringen niet en worden allemaal in dezelfde richting, precies naast elkaar geïnstalleerd. Dit is bij ‘uni’ tapijttegels een eenvoudige en goede manier om een egale vloer te realiseren.

Tapijttegels brick installeren

DESSO Essence Structure tapijttegel installatie brick

Installatie tapijttegel brick

Brick, het baksteen- of halfsteensverband, is vergelijkbaar met het halfsteensverband bij metselen. De tapijttegels worden allemaal in één richting geplaatst en op de breedtelijn die ontstaat, verspringt de installatie. Deze installatie zorgt voor nuance en kan tapijttegels met strepen of een expressief ontwerp toch enige rust of uniformiteit geven.

Tapijttegels ashlar installeren

DESSO Jeans Twill tapijttegel installatie ashlar

Installatie tapijttegel ashlar

Een installatiemethode die veelal bij PVC-stroken wordt gebruikt maar ook bij tapijttegels gebruikt kan worden, is Ashlar.  De pijlen op de achterkant van de tegel wijzen allemaal dezelfde kant op maar de tegels verspringen in de lengte. Ashlar is dus in wezen een verticaal halfsteensverband.

Tapijttegels checkerboard installeren

DESSO Lita Tapijttegel installatie checkerboard

Installatie tapijttegel checkerboard

Checkerboard is een dam- of schaakbord installatie. Bij deze installatiemethode wordt geen gebruik gemaakt van verspringing, maar enkel van de richting. Door iedere volgende tapijttegel een kwartslag te draaien, oogt de installatie als een dambord. Zonder gebruik te maken van kleur of verspringing, kan zo met een ‘uni’ tapijttegel toch een expressief geheel worden gecreëerd.

Tapijttegels random installeren

DESSO Desert AirMaster tapijttegel installatie random

Installatie tapijttegel random

Tapijttegels met een wat ‘voller’ decor of tapijttegels met veel dessin lenen zich vaak voor een random of richtingloze installatie. Bij deze installatiemethode is het de bedoeling zo willekeurig mogelijk te installeren, zonder verspringing en zonder rekening te houden met de richting.  Dit is vaak de snelste en meest goedkope installatiemethode.

Hoe kun je tapijtplanken installeren?

Tapijtplanken zijn smaller en langer dan tapijttegels en bieden een extra dimensie die nog meer installatiemethoden mogelijk maken. Met een tapijtplank kan gebruik gemaakt worden van richting, vorm én lengte. Daarnaast zijn tapijttegels en -planken ook nog gezamenlijk te combineren.

Installatie tapijtplanken : Ashlar

DESSO Traverse tapijtplanken installatie ashlar

Installatie tapijtplanken Ashlar One Way

Planken Ashlar plaatsen is de meest voorkomende manier van installeren. We kennen die installatiemethode van hout, laminaat en PVC-stroken. De poolrichting van tapijtplanken brengt een extra dimensie waarmee gespeeld kan worden.

Bij Ashlar One Way wijzen de pijlen op de achterkant van de plank allemaal dezelfde kant op.  De planken verspringen in de lengterichting.  Deze installatiemethode geeft een mooi, expressief resultaat bij planken met hoog-laag structuur of variërend dessin of kleur

Installatie tapijtplanken Ashlar Multi Way

Bij Ashlar Multi Way wordt met de poolrichting gespeeld. Tapijtplanken met een diagonaal motief of meer uniform dessin kunnen dankzij deze installatiemethode een nog sprekendere vloer creëren.

Installatie tapijtplanken : Visgraat

DESSO Essence Structure Tapijtplanken Installatie Visgraat

Installatie tapijtplanken Visgraat One Way

Visgraat wordt gecreëerd door de planken in een L-patroon te leggen.

Bij Visgraat One Way krijgt de poolrichting een repetitief karakter.

Installatie tapijtplanken Visgraat Multi Way

Bij Visgraat Multi Way wordt geen rekening gehouden met de richting van de pool.

Installatie tapijtplanken : Brick

Installatie tapijtplanken Brick

Vergelijkbaar met het halfsteensverband op de breedte-as bij tapijttegels, is het bij tapijtplanken ook mogelijk om een brick installatie toe te passen. Door de lengte van de planken zal het effect van deze installatiemethode een nog grotere impact hebben en ook veel beter zichtbaar zijn. Brick zorgt voor een monotone plankeninstallatie.

Uiteraard is ook hier de mogelijkheid om te spelen met de poolrichting : alle planken in dezelfde richting, rijen om-en-om in dezelfde richting of individuele planken om-en-om. Brick geeft door zijn uniformiteit veel lengte aan een ruimte.

Installatie tapijtplanken : Blokpatroon

Installatie tapijtplanken Blokpatroon

Een installatiemethode die enkel bij tapijtplanken toegepast kan worden, is het blokpatroon. Hierbij worden planken in groepen van vier naast elkaar geïnstalleerd in dezelfde richting. Elke aansluitende blok van vier planken is een kwartslag gedraaid. Zo worden blokken gecreëerd van 100 x 100 cm met een unieke uitstraling.

Installatie combinatie tapijtplanken en tapijttegels

Tarkett heeft de grootte van zijn tapijttegels (50 x 50 cm) en tapijtplanken (100 x 25 cm) op elkaar afgestemd waardoor het gemakkelijk wordt om ze te combineren in één ruimte. De combinatie van tapijttegels en –planken creëert een uniek vloerpatroon dat altijd indruk zal maken. Door kleuren, vormen en dessins op elkaar af te stemmen, ontstaat een echt statement op de vloer.

Installatie combinatie tapijtplanken en tapijttegels

Installatie combinatie tapijtplanken en tapijttegels

 

 

 

 

 

 

Tapijttegels en tapijtplanken bieden dus een zeer breed scala aan installatiemogelijkheden, ieder met zijn eigen impact op de uitstraling. Specifieke uitleg over de wijze van installeren, voorbereiding en gereedschap zijn te vinden in onze installatiehandleiding die u kunt vinden op de productpagina’s.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over onze installatiemethoden? Bel naar het algemene nummer: 033-4562150

Home >>Ontdek de diverse installatiemethodes van tapij...

Wij helpen u graag verder neem contact op