+31 (0)33-456 21 50

PVC op anhydrietvloer

10-10-2023

PVC op anhydrietvloer

Welkom bij onze nieuwste blogpost over PVC op anhydrietvloeren! Als je op zoek bent naar een duurzame, stijlvolle en onderhoudsvriendelijke vloeroplossing voor jouw kantoor, dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blog zullen we alles bespreken wat je moet weten over het leggen van PVC-vloeren op anhydrietondergronden - van de voordelen tot de installatie en zelfs tips voor het behoud van jouw gloednieuwe vloer.  Dus leun achterover, ontspan en laat ons je begeleiden door de wereld van PVC-op-anhydrietvloeren!


Wat is een anhydrietvloer?

Anhydriet is een bindmiddel dat bestaat uit gips en water. Het komt van nature voor als mineraal, maar kan ook synthetisch geproduceerd worden. Anhydriet wordt al eeuwenlang gebruikt als bouwmateriaal, maar pas recentelijk wordt het ook toegepast als deklaag voor vloeren. Hoe wordt een anhydrietvloer geplaatst? Een anhydrietvloer wordt gegoten op een ondergrond van beton of isolatiemateriaal. Het mengsel van anhydriet, water en eventueel toeslagstoffen zoals zand of vezels wordt in één keer gestort en vervolgens met behulp van speciale machines gladgestreken tot een strakke, egale vloer. Door deze gietmethode zijn grote oppervlaktes snel te bedekken zonder naden of kieren.


Wat zijn de voordelen van een anhydrietvloer?

Een anhydrietvloer is een type vloer die steeds populairder wordt in Nederland. Het is een gietvloer gemaakt van anhydriet, een mengsel van calciumsulfaat en water. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van deze vloer? In dit artikel zullen we de voordelen van een anhydrietvloer voor u op een rijtje zetten.

  1. Uitstekende warmtegeleiding Een groot voordeel van een anhydrietvloer is dat het zeer goed warmte geleidt. Dit betekent dat uw vloerverwarming optimaal gebruikt kan worden en u hierdoor kunt besparen op uw energiekosten. Bovendien zorgt de goede warmtegeleiding ervoor dat uw vloer snel opwarmt, waardoor u geen koude voeten meer zult hebben.
  2. Egaliserend vermogen Anhydriet heeft de eigenschap om zelfnivellerend te zijn, wat betekent dat het zichzelf gelijkmatig verdeelt over de ondervloer en zo oneffenheden wegwerkt. Hierdoor hoeft er vaak minder geëgaliseerd te worden dan bij andere soorten vloeren, wat tijd en kosten bespa art.
  3. Dunne laagdikte Een anhydrietvloer kan worden aangebracht in een dunne laag, wat betekent dat het weinig ruimte inneemt en dus ideaal is voor bijvoorbeeld renovatieprojecten. Daarnaast is de vloer lichtgewicht, waardoor het ook geschikt is voor bovenverdiepingen.
  4. Sterk en duurzaam Anhydriet is een zeer sterk materiaal en daardoor is de vloer ook zeer duurzaam. Het heeft een hoge draagkracht en is bestand tegen zware belastingen. Hierdoor gaat een anhydrietvloer jarenlang mee zonder beschadigingen.

Kan je PVC rechtstreeks op Anhydriet aanbrengen?

PVC vloerbedekking is een populaire keuze voor zowel residentiële als commerciële ruimtes vanwege de duurzaamheid, veelzijdigheid en eenvoudige installatie. Maar wat als u al een bestaande anhydrietvloer heeft? Kan PVC rechtstreeks op deze ondergrond worden geplaatst? Het antwoord is ja, het is mogelijk om CLICK PVC met een speciale Backing rechtstreeks op anhydriet aan te brengen, mits vlak glad en vormvast.

PVC (LVT) op Anhydriet

LVT betekent Luxery Vinyl Tiles oftewel PVC stroken

Ten eerste moet de anhydrietvloer in goede staat verkeren. De vloer dient vlak, glad en vormvast te zijn,en zonder scheuren of oneffenheden. Als dit niet het geval is, moet de vloer eerst gerepareerd en geëgaliseerd worden voordat u verder gaat met de plaatsing van PVC. Een ander cruciaal punt om rekening mee te houden is het vochtgehalte van de anhydrietvloer. Een te hoog vochtgehalte kan problemen veroorzaken bij het hechten van de PVC-vloer en kan leiden tot vervorming of loslaten. Het wordt daarom  aanbevolen om het vochtgehalte van de vloer te laten testen voordat u PVC plaatst. Als het vochtgehalte te hoog is, moet de vloer eerst worden gedroogd voordat u verder gaat met de plaatsing van PVC.


Ondervloer Voorbereiding bij nieuwe PVC op Anhydrietvloer

Ondervloer Voorbereiding bij verlijmde pvc stroken/tegels  De ondervloer moet glad, slag- en stootvast,  permanent droog (controle CM apparaat),  barstenvrij en schoon zijn.  Daarnaast moet deze vrij zijn van viltstift, markers, balpennen, verf en andere middelen die kunnen leiden tot verkleuring door migratie.  De stelregel voor het drogen van een ondervloer is een week + een week per cm dikte bij zand cementvloeren.  Het maximale restvocht percentage voor PVC/Vinyl bij een zandcementvloer is 2% en  0,5% bij een anhydrietvloer. 

Is het droog en kunnen we inderdaad voorbereiden is dit de stelregel hoe wij werken.

  1. Schuren van anhydrietvloer
  2. Juiste hechtmiddel t.b.v. egaliseren 
  3. Egaliseren van Anhydrietvloer
  4. opschuren egalisatie en leggen PVC  
  5. Naadloos lassen van de PVC in banen

PVC op een anhydrietvloer

Als je alle maatregelen en handelingen zorgvulldig heeft nageleefd dan is het eindresultaat   verzekerd. Als je hierbij de juiste ondervloer hebt gebruikt, heb jij een perfecte basis voor jouw PVC-vloer op anhydriet. De vloer is strak en glad genoeg om vinyl of PVC te leggen.

Een aandachtspuntje nog: let er wel extra goed op dat bij het aanbrengen van de egaline de temperatuur niet boven 18 graden uitkomt. Bij hogere temperatuten droogt deze te snel en heb je kans dat er scheurtjes en luchtbellen ontstaan in de anhydrietvloer.

Home >>PVC op anhydrietvloer

Wij helpen u graag verder neem contact op