+31 (0)33-456 21 50

Sleuven van vloerverwarming dichtzetten

27-06-2019

Sleuven van vloerverwarming dichtzetten

Wat is nu de juiste oplossing voor het dichtzetten van sleuven met vloerverwarming?

Dat is een vraag die zeer veel gesteld word! Als dé vloerenspecialist moeten wij het wel weten.

Ingefreesde en elektrische vloerverwarming, een hot topic. Waarmee wordt ingefreesde vloerverwarming dichtgezet? Is er een opstookprotocol nodig? En welke adviezen zijn er voor de verschillende systemen in de markt? Lees er alles over in ons blog.

WELKE SYSTEMEN ZIJN ER?

TRADITIONELE VLOERVERWARMING SYSTEMEN

Bij traditionele vloerverwarming systemen ligt de leiding gelegd strak op de constructievloer. Hier wordt vaak tempex toegepast om isolatie naar onderkant te garanderen voor minder warmteverlies. Over tempex wordt wapeningsgaas neergelegd waar leidingen op worden vastgeknoopt. Hierop dient wapeningsgaas te worden gelegd als bewapening van de dekvloer. Vervolgens wordt de zandcement dekvloer gestort. Het is hierbij belangrijk om minimaal 25mm dekking op de leidingen aan te houden. Vervolgens gaat er een primer en egalisatie overheen en kan de bedekking worden aangebracht. De 25mm is een officiële eis uit de NEN-norm.

Wat kan er fout gaan als dit niet gebeurt? De leidingen liggen dan aan de top van de dekvloer en door de warmte kan er scheurvorming ontstaan. Als de leidingen zo hoog liggen is de kwaliteit van de dekvloer slecht.

De vloertemperatuur aan de top van de dekvloer mag niet te hoog staan. Gebeurt dat wel? Dan bestaat de kans op vervorming en verkleuring van de bedekking. Het is tevens niet goed voor de gezondheid. Het lichaam kan de warmte niet goed kwijt en raakt oververhit. De gehele bedekkingsindustrie geeft aan: niet warmer dan 28 graden aan de top van de vloer.

OPSTOOKPROTOCOL: ONDERSCHAT MAAR ERG BELANGRIJK

Moet dit nou altijd worden uitgevoerd? Ja, in nieuwe situaties met een nieuwe dekvloer moet dit altijd worden uitgevoerd. Wat gebeurt er als dit niet wordt toegepast? Dan gaat de vloer werken en krimpen na opstoken terwijl de bedekking al is aangebracht met alle gevolgen van dien. Door middel van het opstookprotocol wordt de vloer geforceerd tot krimp. Er ontstaat dan wellicht wat scheurvorming, maar dit kan worden gerepareerd. Het voordeel is dat de spanning eraf is en de bedekking vervolgens veilig kan worden aangebracht. Wordt het protocol niet gevolgd? Dan is na de tijd de ellende niet te overzien?

HOE ZIET ZO’N OPSTOOKPROTOCOL ERUIT?

Begin op dag één met de  watertemperatuur. Niet op thermostaat, maar op de verdeler van vloerverwarming. Begin bij 20 graden en maak per dag stappen van 5 graden tot de watertemperatuur van maximaal 40 graden is bereikt. Vervolgens nog een extra dag branden op maximaal 40 graden. Daarna in stapjes gaan afbouwen. Nooit in één keer uitzetten dan daalt de temperatuur te snel en ontstaat er scheurvorming. Na voltooiing van het proces kan het protocol, uit zekerheid, nog een keer uitgevoerd worden of aan de slag gaan met het aanbrengen van de vloerbedekking.

opstookprotocol vloerverwarming

We krijgen vaak de vraag, “ik kan niet opstoken of er is nog geen aansluiting”. Het opstookprotocol moet uitgevoerd worden. Wat nou als er sprake is van een lagetemperatuur verwarming? Dan kan er niet hoog opgestookt worden en kan de temperatuur laag worden gehouden. In de praktijk zal de temperatuur ook nooit daarboven komen. Het is dan niet noodzakelijk om door te stoken tot 40 graden. Als vooraf duidelijk is dat in de praktijk de watertemperatuur niet warmer wordt dan ca. 30 á 35 graden, dan is het niet nodig om tot 40 graden op te stoken. Houd de temperatuur op 30 á 35 graden om onnodige schade aan de dekvloer te voorkomen.

Het is dus heel belangrijk om het opstookprotocol altijd uit te voeren. Is het heel erg warm buiten? Dan kan het goed zijn dat je gebruik maakt van vloerkoeling. Dat is de andere kant op, maar net zo belangrijk. Moet je een opstookprotocol ook uitvoeren bij ingefreesde vloerverwarming? Als er is ingefreesd in een oude dekvloer is dat niet nodig, maar in een nieuwe dekvloer wel. Bijvoorbeeld bij een uitbouw.

ADVIES VOOR INGEFREESDE VLOERVERWARMING

Bij UZIN is ons eerste advies, zet het dicht met UZIN KR 417. Daarna gaan we primeren voor de hechting met UZIN PE 280 Carbonprimer, om vervolgens minimaal 4mm te egaliseren. Dit is afhankelijk van hoe vlak de vloer is, hoe diep de leidingen liggen en hoe netjes deze zijn afgewerkt.

Voor PALMANN is het advies om 2-componenten parketlijm te gebruiken voor het dichtzetten om vervolgens te verlijmen met een 2-componenten parketlijm. Voor de “handige Harry’s” kan dit ook in één handeling worden uitgevoerd. Terugvallen op UZIN KR 417 kan altijd. Dit is namelijk voor parket ook een uitstekend systeem.

Bij Arturo adviseren we eveneens UZIN KR 417 of één van de andere epoxy’s die we kennen van Arturo. Bijvoorbeeld Arturo EP6200 Schraplaag. Altijd opbouwen met een epoxy. Niet alleen de sleuven maar het gehele vloerveld dient geschraapt te worden, van plint tot plint. Voordat de gietvloer aangebracht wordt is het belangrijk om eerst te egaliseren in een laagdikte van minimaal 5mm anders kunnen de leidingen gaan aftekenen.

WAT IS ONS OFFICIËLE ADVIES?

Ons advies is dichtzetten met de UZIN KR 417. Wat is UZIN KR 417? Dat is een 2-componenten dichtzetmassa op basis van epoxyhars. Deze bestaat uit een A- en B component. Het is een product dat gevuld moet worden. Waarmee kan dit? Als vulstof kan het afval van het frezen worden gebruikt, dus het slijpstof. Dit scheelt afval, het is duurzaam en het kost niets. Daarnaast kan het gevuld worden met kwartszand. Advies gradatie 0,1-0,5.

Het is belangrijk dat de dichtzetmassa met de leiding mee wordt gesmeerd en van plint tot plint in de vloer wordt gezet.

Epoxy is een dood materiaal, klinkt niet in en het zet niet uit. Hoe het wordt aangebracht, zo ziet het product na doorharding er ook uit.

Waarom de KR 417?

 • Makkelijk te verwerken
 • Lange verwerkingstijd
 • Laag verbruik
 • EC1 Plus gecertificeerd
 • Zeer hoge drukvastheid

Het grote voordeel van epoxy t.o.v. reparatiemortel is een hogere constructieve waarde.

UZIN KR 417

UZIN KR 417DICHTZETMASSA

2-componenten, oplosmiddelvrije dichtzetmassa voor het dichtzetten van freessleuven vloerverwarmingsleidingen. …

NAAR PRODUCT

MAXIMALE DRUKSTERKTE.ZEER EMISSIE-ARM.

Het product is EC1 Plus gecertificeerd en oplosmiddelvrij. Ondanks een geringe laagdikte heeft de epoxy een hoge druksterkte. …

 

DICHTZETTEN MET REPARATIEMORTEL

Veel vloerenleggers werken met een reparatiemortel bij het dichtzetten van vloerverwarming. Toch is ons eerste advies UZIN KR 417. Heel vaak gaat het ook goed met reparatiemortel, maar het is belangrijk om op tijd te egaliseren. Zorg dat er binnen 24 uur wordt geëgaliseerd. Gebeurt dit niet? Dan droogt het door en ontstaat er scheurvorming of wordt het kapot gelopen in het bouwproces. Het officiële advies van ons is dan ook dichtzetten met UZIN KR 417.

Wat zijn de gevaren van het gebruik van reparatiemortel? Er wordt te snel nat in net geëgaliseerd, waardoor spanningsverschillen ontstaan, met losse plekken tot gevolg. Belangrijk dat het geheel goed droogt. Gebruik vervolgens een primer en breng voldoende laagdikte aan tussen de leidingen. Wanneer er aftekening plaatsvindt is er vaak te dun geëgaliseerd of niet geprimerd.

VERSCHIL UZIN KR 417 – UZIN NC 181/182

 • Hogere constructieve waarde van UZIN KR 417
 • Bij hoge puntlasting breekt/scheurt/brokkelt de reparatiemortel
 • Hogere kans op scheurvorming door temperatuurverschillen
 • Warmtespreiding met UZIN KR 417 is optimaal
 • UZIN KR 417 is een bewezen systeem in samenwerking met bekende vloerverwarming leveranciers

WAT GAAT ER VAAK MIS IN DE PRAKTIJK?

Er wordt in de praktijk geregeld tegellijm gebruikt. Dit is zacht en flexibel. Je loopt het snel kapot. Als de leidingen hoog liggen biedt dat een zeer fragiele beschermlaag. Tevens kan tegellijm gaan werken door de temperatuurverschillen, omdat de lijm flexibel is. Mortels zijn iets gevoeliger voor restvocht en optrekkend vocht. Daardoor gaat de mortel zwellen en kunnen de leidingen gaan aftekenen. UZIN NC 182 en UZIN KR 417 zijn niet gevoelig voor vocht, UZIN NC 181 en tegellijm wel. Bij gietvloeren is het altijd belangrijk dat de vloer eerst wordt geëgaliseerd. Anders gaan de leidingen aftekenen. Onder gietvloeren is het advies daarom altijd een epoxy om ellende te voorkomen!

WAAR KOMT HET ADVIES TEGELLIJM VANDAAN?

Vroeger werd vloerverwarming toegepast onder plavuizen. Dan werd het dichtgezet met tegellijm. Dit geeft geen problemen, want de tegel is hard en star. Doet de tegellijm dan wat dan is dit niet zichtbaar. Onder zachte vloerbedekkingen zoals pvc en marmoleum is dit echt een no-go!

Onderstaande video laat het verschil zien tussen dichtzetmassa o.b.v. epoxy en tegellijm.

Conclusie, nooit met tegellijm dichtzetten. Tenzij tegels worden verlijmd!

WAT IS GEEN ADVIES VAN UZIN?

Niet met egalisatie gaan volgieten. Kans dat leidingen gaan opdrijven is groot. Gebruik geen flexibele tegellijm! Heel belangrijk, ons officiële advies is UZIN KR 417. In de praktijk wordt veel met succes met reparatiemortel gedaan. In het officiële rapport zal UZIN KR 417 staan, omdat dit de beste keuze is.

HOE ZIET HET SYSTEEM ERUIT?

Meng de A- en B component tot een homogene massa. Vervolgens voeg je slijpsel of kwartszand toe, ofwel het versnijden, anders wordt dichtzetmassa te warm en kunnen de leidingen worden aangetast. Versnijden is ook gunstiger voor de m2 prijs en tevens nodig voor een goede verwerking! Vul vervolgens met freesstof of met zand. Vervolgens primeren met UZIN PE 280. Dit zorgt voor ene optimale hechting met de egalisatie. Vervolgens minimaal 4mm egaliseren. De totale laagdikte op de leidingen moet 7mm zijn!

Hoe zit dit met bijzondere vloeren, zoals Knauf en Fermacell platen? Dit kan met tegellijm want daar gaat een topplaat overheen. Kan opgebouwd worden met een universele primer zoals UZIN PE 360. Verlijm vervolgens de topplaat met een tegellijm, zoals de codex CX3. Alternatief is dat er geen topplaat op komt maar ook dan moet deze dichtgezet worden met UZIN KR 417. Dit in dezelfde opbouw zoals hiervoor besproken.

In de markt bevinden zich ook dunne laag systemen zoals Unopor, Microtec of Warp. Daar zijn specifieke advies voor, bijvoorbeeld het opvullen van noppenplaten. Deze kunnen afgegoten worden, zonder primer. Door een dikke laag egalisatie, bijvoorbeeld UZIN SC 995 of UZIN SC 997. Giet af tot de leidingen en noppenplaten mooi gevuld zijn. Dit kan met gips- en cementgebonden egalisatie. Voordeel van een gipsgebonden egalisatie is dat deze minder spanning opbouwt. Primer deze delen vervolgens met UZIN PE 360 om de vloer nog een keer af te egaliseren in een laagdikte van ca. 3mm. De leveranciers van de noppenplaten geven aan hoeveel dekking er op de leidingen moet zijn. Dat verschilt per leverancier.

Er worden ook steeds vaker leidingen gelegd in polystyreenplaten. Daar wordt een aluminium plaat op gelegd. Dit is bedoeld voor zwevende systemen, zoals laminaat. Oplossing om ook parket of andere bedekkingen erop te verlijmen. Schraap de leidingen dicht met een 2-componenten parketlijm om daar vervolgens UZIN Multimoll top 4 scheiding laag op te verlijmen. Scraap deze dicht met UZIN PE 650 en egaliseer in een laagdikte van minimaal 5mm. Resultaat is een goede basis om op te verlijmen.

HOE ZIT HET MET ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING?

Er zijn veel elektrische vloerverwarming systemen in de markt. Voor elk systeem heeft UZIN een advies. Er is namelijk geen vast advies voor elektrische vloerverwarming. Welke systemen zijn er?

 • Infrarood
 • Losse draden
 • Draden met tape
 • Zelfklevende matten
 • Matten met netjes
 • Entrasol

MATTEN MET NETTEN

Het meest voorkomende elektrische systeem zijn de verwarmingsmatten. Dit zijn draden die in een matje verwerkt zijn. Advies is om te beginnen met een primer. Breng vervolgens een schraplaag aan van reparatiemortel, bijvoorbeeld UZIN NC 182. Druk de matjes hier goed in zodat ze vastliggen. Schraap hier overheen met reparatiemortel. Doe dit nat-in-nat in één handeling. Laat het geheel drogen, strijk voor met UZIN PE 360 en egaliseer in een laagdikte van minimaal 5mm. Het is mogelijk dat er nogmaals geëgaliseerd moet worden omdat de draadjes nog licht zichtbaar zijn.

ZELFKLEVENDE MATTEN

Een vergelijkbaar systeem zijn de zelfklevende matten. Deze worden op dezelfde manier opgebouwd met een klein verschil. Begin met primeren, bevestig het matje op de grond en begin direct met egaliseren. Indien nodig tussen primeren en opnieuw egaliseren om vervolgens de bedekking aan te brengen.

LOSSE DRADEN

Het volgende elektrische vloerverwarming systeem zijn de losse draden, van bijvoorbeeld Speadheat en Electric Comfort. Begin met primeren, zet de draden vast met tape en ga egaliseren. Houd er bij dit systeem rekening mee dat er nogmaals geëgaliseerd moet worden. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een isolerende onderlaag voor meer rendement. UZIN RR 189 wordt vaak toegepast voor meer isolatie. Breng deze aan onder de dekvloer onder de draadjes. Primer met UZIN PE 280 Carbon Speciaalprimer en egaliseer met UZIN NC 115 vezelverserkte gipsegalisatie.

INFRAROOD

Dit systeem wordt niet voor de vloer geadviseerd, maar is oorspronkelijk bedoeld als verwarming voor wanden en panelen. Het is geen veilig systeem en eigenlijk niet geschikt voor een vaste vloeropbouw. Zorg voor advies en ondersteuning bij de fabrikant. De meeste fabrikanten van bedekkingen wijzen dit systeem af. Voor zwevende systemen kan het vaak wel toegepast worden, bijvoorbeeld onder laminaat.

Wat is dan het advies? Verlijm de matten met UZIN KE 2000S en primer met UZIN KE 2000S. UZIN PE 280 hecht namelijk niet op dit systeem. Egaliseer vervolgens met UZIN NC 115.

ENTRASOL

Dit systeem bestaat uit verschillende lagen en heeft een goed rendement. Vast verlijmen op de ondergrond met bijvoorbeeld UZIN KE 2000S of een 1-component parketlijm, PALLMANN P5. Primer vervolgens op de mat met UZIN PE 280 en gebruik spanningsarme gipsegalisatie met een vezel, UZIN NC 115. Het systeem is klaar voor de volgende bewerking.


Zelf de sleuven dichtsmeren met wakol of Uzin, bestel de producten via onze groothandel AllroundFloors.store

Home >>Sleuven van vloerverwarming dichtzetten

Wij helpen u graag verder neem contact op