+31 (0)33-456 21 50

Tapijt Lijmen

19-06-2024

Tapijt Lijmen

Tapijt leggen: met of zonder lijm?

Het leggen van tapijt kan een uitdagende klus zijn, vooral als je niet zeker weet of je lijm moet gebruiken. In dit artikel bespreken we de verschillende methoden om tapijt te leggen, met en zonder lijm, en geven we je advies over welke methode het beste bij jouw situatie past.

Kun je tapijt leggen zonder lijm?

Of je tapijt kunt leggen zonder lijm hangt af van het type tapijt dat je kiest. Sommige tapijten vereisen geen lijm, terwijl andere juist beter blijven liggen met een goede lijm.

Tapijttegels zonder lijm

Tapijttegels zijn een populaire keuze voor wie tapijt wil leggen zonder lijm. Deze tegels zijn eenvoudig te installeren en kunnen vaak worden bevestigd in een kleine ruimte met Tac Tiles. Dit maakt het een flexibele en gebruiksvriendelijke optie, vooral voor doe-het-zelvers.

Voordelen van tapijttegels zonder lijm:

 • Eenvoudig te installeren
 • Flexibel en aanpasbaar
 • Geen lijmresten bij verwijdering

Tapijt leggen met lijm

Voor de meeste soorten (kamerbreed) tapijt is het gebruik van lijm essentieel. Zonder lijm kunnen er bobbels ontstaan en kan het tapijt gemakkelijk beschadigen. Het wordt daarom sterk aangeraden om tapijt met lijm te bevestigen voor een duurzaam en strak resultaat.

 

Voordelen van tapijt leggen met lijm:

 • Duurzaam en stevig
 • Voorkomt bobbels en verschuivingen
 • Geschikt voor grotere oppervlakken

Een aanzienlijk nadeel van kamerbreed tapijt is dat het verwijderen ervan, wanneer het aan vervanging toe is, vaak een uitdagende klus blijkt te zijn. Het komt regelmatig voor dat de ondervloer beschadigd raakt, wat ons noodzaakt tot egaliseren. Bovendien bestaat er momenteel geen oplossing voor het recyclen van verlijmd kamerbreed tapijt.

Alternatieven voor tapijt zonder lijm

Als je liever geen lijm gebruikt, zijn er enkele alternatieven die je kunt overwegen. Naast tapijttegels zijn er ook andere methoden om tapijt te leggen zonder lijm.

Tac Tiles en antislip

Tac Tiles zijn een innovatieve oplossing voor het leggen van tapijttegels zonder lijm. Deze kleine, zelfklevende tegels zorgen ervoor dat de tapijttegels stevig op hun plaats blijven zonder dat er lijm aan te pas komt. Een andere optie is het gebruik van UZIN U 2100 antislip extra is een kant en klare fixeermiddel die eenvoudig verwerkbaar met een schuimroller is.  De opgedroogde film is zelfklevend en wel zodanig dan deze laag een sterk blijvend antislip-effect oplevert.

Voordelen van Tac Tiles:

 • Geen lijm nodig
 • Eenvoudig te verwijderen en te vervangen
 • Beschermt de ondervloer

Voordelen van antislip:

 • Zeer laag verbruik
 • Snel droog en blijvend antislip
 • Tapijttegels zijn eenvoudig te verwijderen en te vervangen
 • Geschikt voor zwenkwielen volgens EN 12529

 

Conclusie

Het leggen van tapijt kan op verschillende manieren, afhankelijk van je voorkeur en het type tapijt dat je kiest. Tapijttegels zijn een uitstekende optie voor wie geen lijm wil gebruiken, terwijl traditioneel tapijt vaak beter blijft liggen met lijm. Door de juiste methode te kiezen, zorg je ervoor dat je tapijt er niet alleen mooi uitziet, maar ook lang meegaat.

Heb je vragen of wil je meer weten over het leggen van tapijt? Neem gerust contact op met onze experts. We helpen je graag verder met professioneel advies en praktische tips.

Home >>Tapijt Lijmen

Wij helpen u graag verder neem contact op