+31 (0)33-456 21 50

Tapijttegels en drinkwater

20-06-2016

Tapijttegels en drinkwater

Tapijtproducent Desso heeft een nieuwe, duurzame materiaalstroom ontwikkeld voor de productie van zijn tapijttegels. Het bedrijf gebruikt voor de productie van de rug van hun tapijttegels geupcycled calciumcarbonaat (kalk). Daarvoor is Desso een samenwerking aangegegaan met een groep van Nederlandse drinkwaterbedrijven. Desso verwacht jaarlijks 20 miljoen kilo kalk af te gaan nemen. Desso lanceert daarvoor haar nieuwe Transitions collectie met het Cradle to Cradle gecertificeerde gerecyclede materiaal.

In samenwerking met Reststoffenunie, een vereniging van drinkwaterbedrijven, heeft Desso een manier gevonden voor het upcyclen van kalk afkomstig van de drinkwaterbedrijven Brabant Water en WML (Water Maatschappij Limburg). De kalk wordt ingezet voor de productie van Desso tapijttegels met EcoBase. Dit is een tapijtrug die een Cradle to Cradle Silver-certificaat heeft behaald en die 100% recyclebaar is in het eigen productieproces van Desso.

We zijn steeds op zoek naar manieren om continue stromen in de afvalverwerking aan te wenden als voedingsbodem voor de productie van onze tapijttegels", zegt Ludwig Cammaert, hoofd R&D bij Desso. In dit geval, zegt hij, kwamen R&D Desso en hun partners op een manier om gebruik te maken van materiaalstromen in de drinkwaterindustrie, een compleet andere sector. Bij de verwerking van drinkwater blijft veel calciumcarbonaat achter, nadat het grondwater is onthard, een noodzakelijke stap voor het maken van geschikt drinkwater. Bovendien verlengt zacht water de levensduur van huishoudelijke apparaten, omdat het kalkaanslag vermindert en daarom voor minder onderhoud zorgt.

Maak vrijblijvend een afspraak voor de mogelijkheden met betrekking tot Desso Ecobase.

Contact

Innovatie in waardeketen

;Het was niet altijd even gemakkelijk, maar dankzij de ambitie en inzet van alle partijen zijn we er toch uitgekomen. En met de hulp van Sibelco, een leverancier van industriële mineralen, kon de omvang en verspreiding van de deeltjes calciumcarbonaat op maat worden aangepast aan de wensen van Desso, waardoor dit met recht een innovatie in de waardeketen kan worden genoemd, aldus Cammaert.

In de verwerking wordt gebruik gemaakt van een materiaalstroom die anders waarschijnlijk in minder waardevolle afzetgebieden terecht zou zijn gekomen. Dankzij de lokale verwerving en verwerking van het materiaal, kunnen Desso en partners instaan voor een positieve impact op het milieu.

Uit recent onderzoek blijkt dat de circulaire economie wereldwijd in totaal een biljoen dollars aan kostenbesparing zou kunnen oplevere] met een slimmer gebruik van materiaalstromen. Desso maakt deel uit van een samenwerkingsverband, de Circular Economy 100, dat wordt georganiseerd vanuit de Ellen MacArthur Foundation. Desso CEO Alexander Collot Escury is lid van de stuurgroep van Project MainStream, een project op het vlak van circulaire economie dat zich over meerdere industrie

Bron: Desso

 

Home >>Tapijttegels en drinkwater

Wij helpen u graag verder neem contact op