+31 (0)33-4562150

Vloeronderhoud Tapijt

Het blijvende en mooie karakter van een tapijt hangt af van een correct en systematisch onderhoudsprogramma. We raden aan een voldoende grote schoonloopzone te voorzien om de ingang van je interieur te beschermen.

Bij dagelijks onderhoud met een borstelstofzuiger kan tot 80% van het vuil verwijderd worden en dit helpt de tapijttegels om hun stofvangende eigenschap te behouden. Vlekken dienen onmiddellijk uit het tapijt verwijderd te worden en we bevelen ook aan om verschillende keren per jaar een gespecialiseerd onderhoud uit te voeren, afhankelijk van hoeveel het tapijt belopen wordt en hoe vuil het is.

Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk van je tapijt kunt genieten, hebben we onze eigen Onderhoudsaanbevelingen opgesteld. Om je tapijt mooi te houden heb je namelijk een uitgekiende aanpak nodig.

Het goede nieuws? Een slim en regelmatig onderhoud verdient zichzelf meermaals terug. 

Wilt u meer weten over gespecialiseerde reiniging  Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden of bel 033 456 21 50

Contact opnemen

Regelmatig onderhoud van u tapijt

Regelmatig onderhoud bestaat uit een combinatie van zowel stofzuigen als vlekken verwijderen en moet net zo vaak worden uitgevoerd als voor de verschillende zones in een gebouw nodig is. Effectief stofzuigen vormt een noodzakelijk onderdeel van een goed onderhoudsprogramma en beperkt vervuiling tot een minimum. Schoonloopzones en ruimtes waar veel gelopen wordt zoals gangen en receptie, moeten dagelijks intensief worden gestofzuigd. Voor vertrekken zoals kantoorruimten en vergaderruimten is het voldoende dagelijks te stofzuigen om het zichtbare vuil te verwijderen en ten minste één keer per week grondig te stofzuigen. Voor de beste resultaten beveelt Projectvloeren Specialist een krachtige, staande stofzuiger met borstelwerking aan en efficiënte, schone filters.

Naast regelmatig stofzuigen moeten ook vlekken worden verwijderd om te zorgen dat de vloer er goed blijft uitzien. Als er iets gemorst is, kan dit het best onmiddellijk worden weggenomen om te voorkomen dat er permanente vlekken ontstaan. Neem overmatig vocht eerst op (van buitenaf naar binnen toe) en voorkom wrijven en overmatig gebruik van water. Vlekken die zijn opgedroogd of die al ouder zijn, kunnen eerst worden behandeld met een bot voorwerp (bijvoorbeeld een lepel); de droge resten kunnen dan worden verwijderd door stofzuigen. De meeste vlekken (op waterbasis) kunnen worden verwijderd met een schone, witte doek en lauwwarm water, eventueel nabehandelen met een geschikte tapijtreiniger. Vlekken op oliebasis en kauwgum moeten worden behandeld met een speciale tapijtreiniger.

Periodiek onderhoud Tapijt


Met periodiek onderhoud blijft uw tapijt goed presteren en is het ook minder vaak nodig duur en storend specialistisch onderhoud te laten uitvoeren. Over het algemeen wordt periodiek onderhoud 1 of 2 keer per jaar uitgevoerd, afhankelijk van de specifieke noodzaak in het gebouw. Uit het grote assortiment beschikbare reinigingsmethoden beveelt Projectvloeren Specialist er twee aan: droog reinigen met kristallen en poederreiniging. De methode om tapijt droog te reinigen met kristallen is een procedure met weinig vocht, waarbij kristallen op het tapijt worden gesproeid en voorzichtig in de polen geborsteld; na ongeveer een uur drogen worden kristallen en vuil verwijderd door grondig te stofzuigen. De belangrijkste voordelen van deze methode zijn onder andere dat de ruimte tijdens de behandeling toegankelijk blijft, de behandeltijd beperkt is en eventueel residu kleurloos is.

Bij poederreiniging wordt gebruikgemaakt van 'droog' poeder (het kan vochtig aanvoelen); dit wordt met de hand op het tapijt gestrooid en mechanisch erin geborsteld. Het is nodig extra aandacht te geven aan het volledig verwijderen van alle resten poeder en vuil; die resten zijn niet kleurloos en kunnen dus het tapijt sneller weer vuil maken.  Poederreiniging is niet geschikt voor naaldvilt-producten, Compacttuft-producten en producten met hooggesneden pool. Voordat een van deze methoden wordt uitgevoerd, moet er altijd gestofzuigd worden en voor beide methoden geldt dat u ze eerst dient te testen op een verborgen hoekje van de vloer, om te controleren of het tapijt kleurvast is.

Specialistisch onderhoud


In de loop van de tijd kan zich diep in de pool van een tapijt vuil ophopen; het kan dan nodig zijn de hulp van een specialist in te roepen om het tapijt er weer als nieuw te laten uitzien. Dat moet gewoonlijk elke drie of vier jaar gebeuren. Wij bevelen de sproei-extractiemethode aan voor de diepe reiniging van uw tapijt. Deze methode moet altijd worden voorafgegaan door intensief stofzuigen en zo mogelijk ook vlekken verwijderen of vooraf sprayen om vlekresten los te maken.

Als Projectvloeren Specialist zich tot doel  C2C-principes moeten worden geïntegreerd in het onderhoudsprogramma. Hier volgen enkele suggesties om ervoor te zorgen dat het tapijt blijft voldoen aan hoge milieustandaarden:

  • Wees voorzichtig met het gebruik van energie en water bij het stofzuigen en het verwijderen van vlekken. Bij het verwijderen van vlekken raden we u aan om de veiligste reinigingsmiddelen te gebruiken; kijk daarbij naar chemische samenstelling en het effect op onderhoudspersoneel en gebruikers maar ook naar de hoeveelheid residu die achterblijft in het tapijt.
  • Het voordeel van periodieke reiniging in vergelijking met specialistische reiniging is dat reinigingsmiddelen en residu niet terechtkomen in het oppervlaktewater.
  • Andere gereedschappen, bijvoorbeeld machines voor specialistische reiniging, moeten worden beoordeeld op hun gebruik van energie en water en van reinigingsmiddelen die terechtkomen in het oppervlaktewater.

>>>Vloeronderhoud Tapijt

Wij helpen u graag verder neem contact op