+31 (0)33-456 21 50

Duurzame Tapijtegels

26-09-2023

Duurzame Tapijtegels

Onderhoud is de sleutel tot duurzaamheid bij tapijttegels

Welkom bij onze nieuwste blogpost over duurzaamheid en tapijttegels!

We willen het vandaag hebben over een cruciaal aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien: onderhoud. Ja, je leest het goed - onderhoud is de sleutel tot duurzaamheid bij tapijttegels.

Of je nu thuis of op kantoor bent, we zullen delen waarom regelmatig en grondig onderhoud van je tapijtvloer niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook een positieve impact heeft op het milieu. Dus laten we aan de slag gaan en ontdekken hoe jij jouw tapijttegelvloer in topconditie kunt houden voor de langst mogelijke levensduur!

Leestijd ca. 3 minuten


Wat zijn duurzame tapijttegels?

Duurzame tapijttegels zijn een steeds populairdere keuze voor vloerbedekking in huizen en kantoren. Maar wat maakt deze tapijttegels nu precies duurzaam? En waarom is onderhoud zo belangrijk voor de duurzaamheid ervan?

Om te beginnen, zijn duurzame tapijttegels gemaakt van hoogwaardige materialen die lang meegaan. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van gerecyclede materialen zoals plastic flessen, waardoor er minder afval ontstaat en er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn.

Bovendien worden deze tegels vaak geproduceerd met behulp van energiezuinige processen, wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot. Een ander belangrijk aspect van duurzame tapijttegels is hun lange levensduur. Doordat ze gemaakt zijn van sterke materialen en op een efficiënte manier worden geproduceerd, gaan ze veel langer mee dan traditionele tapijtvloeren.

Dit betekent dat er minder snel vervanging nodig is en dus ook minder afval wordt geproduceerd. Maar om ervoor te zorgen dat deze tegels echt duurzaam blijven, is goed onderhoud essentieel. Door regelmatig te stofzuigen en vlekken zo snel mogelijk te verwijderen, blijven de tapijttegels er langer als nieuw uitzien en hoeven ze niet zo snel vervangen te worden. Dit zorgt voor een langere levensduur en draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk.

Ten slotte zijn duurzame tapijttegels ook gemakkelijk te vervangen en te recyclen. Als een tegel beschadigd is geraakt of versleten is, kan deze gemakkelijk worden vervangen zonder dat de hele vloerbedekking opnieuw gelegd hoeft te worden.

De oude tegel kan dan gerecycled worden om nieuwe producten van te maken. Al met al zijn duurzame tapijttegels een goede keuze voor wie op zoek is naar een milieuvriendelijke en duurzame optie voor vloerbedekking. Door te kiezen voor materialen die gerecycled kunnen worden, energiezuinige productieprocessen en  goed onderhoud, dragen we allemaal bij aan een beter milieu.

Desso tapijttegels met Ecobase Backing worden gemaakt van gerecyclede materialen en kunnen zelfs volledig hergebruikt worden om nieuwe tapijttegels te produceren. Dit zorgt voor een duurzame oplossing voor uw vloerbedekking.  zie hier de gehele Collectie Circulaire-Tapijttegels


Waarom is onderhoud belangrijk voor duurzaamheid?

Onderhoud speelt een cruciale rol in het behouden van duurzaamheid bij tapijttegels. Door regelmatig onderhoud te plegen, zorg je ervoor dat de tapijttegels langer meegaan en hun oorspronkelijke kwaliteit behouden.

Dit heeft niet alleen voordelen voor de levensduur van de tapijttegels, maar ook voor het milieu en jouw portemonnee. Ten eerste draagt regelmatig onderhoud bij aan het verminderen van afval. Wanneer tapijttegels goed worden onderhouden, hoeven ze minder vaak vervangen te worden.

Hierdoor wordt er minder tapijtafval geproduceerd en wordt de belasting op het milieu verminderd. Bovendien is het recyclen van gebruikte tapijttegels een ingewikkeld proces, dus door ze zo lang mogelijk te gebruiken voorkom je onnodige milieubelasting.

Daarnaast helpt goed onderhoud ook om de oorspronkelijke kwaliteit van de tapijttegels te behouden. Vuil en stof kunnen zich diep in de vezels van het tapijt nestelen en zo schade veroorzaken. Door regelmatig schoon te maken en vlekken direct te verwijderen, blijft het tapijt er langer als nieuw uitzien. Dit betekent dat je de tapijttegels niet zo snel hoeft te vervangen, wat op de lange termijn kostenbesparend is.

Tot slot draagt onderhoud ook bij aan een gezonder binnenklimaat. Stof en vuil dat zich ophoopt in tapijttegels kan allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken. Door regelmatig te stofzuigen en vlekken te verwijderen, zorg je ervoor dat jouw tapijttegels schoon en hygiënisch blijven, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.

Kortom, onderhoud is essentieel voor duurzaamheid omdat het helpt om afval te verminderen, de levensduur van tapijttegels te verlengen en bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat. Zorg er daarom voor dat je regelmatig onderhoud pleegt aan jouw tapijttegels om zo duurzaam mogelijk bezig te zijn.


De juiste onderhoudsmethoden voor tapijttegels

De juiste onderhoudsmethoden zijn essentieel voor het behouden van de duurzaamheid en levensduur van tapijttegels. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen, zodat vuil en vlekken geen kans krijgen om diep in de vezels van de tapijttegels door te dringen. Hierdoor blijven ze er niet alleen fris uitzien, maar gaan ze ook langer mee.

1. Regelmatig stofzuigen met de juiste stofzuiger
Het regelmatig stofzuigen van tapijttegels is een cruciale stap in het onderhoudsproces. Door dit minstens één keer per week te doen, verwijder je oppervlakkig vuil, stof en haren die zich hebben opgehoopt in het tapijt. Zorg ervoor dat je een krachtige stofzuiger gebruikt met een roterende borstelkop voor het beste resultaat. zoals SEBO Dart 2

2. Vlekken direct behandelen
Wanneer er toch een vlek ontstaat op de tapijttegel, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk aan te pakken. Dep allereerst met keukenpapier of een schone doek om overtollig vocht op te nemen. Gebruik vervolgens een speciale tapijtreiniger of een mengsel van water en azijn om de vlek voorzichtig weg te deppen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen het tapijt beschadigen.

3. Periodieke dieptereiniging
Naast regelmatig stofzuigen en het behandelen van vlekken, is het ook belangrijk om periodiek een dieptereiniging uit te voeren. Wij adviseren tapijt te reinigen op basis van Kristallen deze methode verwijdert diep ingebed vuil en zorgt ervoor dat je tapijttegels er weer als nieuw uitzien. (mits deze wordt gestofzuigd met de Sebo Borstelstofzuiger)

4. Beschermende maatregelen
Om je tapijttegels te beschermen tegen slijtage en vervuiling, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. Plaats bijvoorbeeld matten bij de ingangen van ruimtes om vuil en vocht op te vangen voordat het op de tapijttegels terechtkomt. Entreezones zijn de belangrijkste zones voor vuil op te vangen.

Voor tapijttegels is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen, zodat ze er niet alleen mooi uit blijven zien, maar ook langer meegaan. In dit artikel bespreken we de juiste onderhoudsmethoden voor tapijttegels.


Veelvoorkomende fouten bij het onderhouden van tapijttegels

Veelvoorkomende fouten bij het onderhouden van tapijttegels kunnen leiden tot vroegtijdige slijtage en een kortere levensduur van uw vloerbedekking. Het is daarom belangrijk om te weten welke fouten vaak gemaakt worden en hoe u deze kunt vermijden.

Een veelvoorkomende fout is het niet regelmatig  en/of tippend stofzuigen met een normale stozuiger van tapijttegels. Vuil, zand en andere deeltjes kunnen zich ophopen in de vezels van het tapijt en zo voor slijtage zorgen.

Daarom is het aan te raden om minstens één keer per week te Borstelstofzuigen, of zelfs vaker als er veel verkeer over de tegels heen loopt.

Vergeet ook niet om regelmatig de stofzak of -bak te legen, anders verliest de stofzuiger zijn kracht.

Een andere veelgemaakte fout bij het onderhouden van tapijttegels is het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen. Deze middelen kunnen de vezels beschadigen en zo voor vlekken of vervaging zorgen. Kies daarom altijd voor milde reinigingsproducten die speciaal geschikt zijn voor tapijt. 


Tips voor het verlengen van de levensduur van tapijttegels

Het kiezen van tapijttegels als vloerbedekking is niet alleen een esthetische, maar ook een duurzame keuze. Tapijttegels gaan namelijk langer mee dan traditionele vloerbedekkingen en zijn bovendien makkelijk te vervangen bij beschadiging of slijtage. Echter, om optimaal te profiteren van de voordelen van tapijttegels, is het belangrijk om ze goed te onderhouden en de levensduur ervan te verlengen. Hieronder volgen enkele tips voor het verlengen van de levensduur van uw tapijttegels:

1. Regelmatig borstel stofzuigen Een goede basis voor het onderhoud van tapijttegels is regelmatig stofzuigen. Stof en vuil kunnen zich namelijk ophopen in de vezels van het tapijt en zo voor slijtage zorgen. Door minstens één keer per week uw tapijttegels grondig te stofzuigen, verwijdert u dit vuil en behoudt het tapijt zijn mooie uitstraling.

2. Vlekken direct behandelen Vlekken op tapijttegels moeten zo snel mogelijk worden behandeld om blijvende schade te voork omen. Gebruik hiervoor een speciale tapijtreiniger en volg de instructies op de verpakking. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, dit kan het tapijt beschadigen.

3. Bescherm het tapijt tegen direct zonlicht Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan ervoor zorgen dat kleuren vervagen en het tapijt sneller slijt. Zorg er daarom voor dat uw tapijttegels niet in direct zonlicht liggen of plaats eventueel gordijnen of jaloezieën om de blootstelling te verminderen.

4. Voorkom overmatige belasting Tapijttegels zijn duurzaam, maar kunnen beschadigd raken door overmatige belasting. Plaats bijvoorbeeld beschermende viltjes onder meubels om krassen en slijtage te voorkomen.

5. Laat uw tapijttegels professioneel reinigen Na verloop van tijd kan uw tapijt toch wat vuil en vlekken verzamelen die u met stofzuiger niet kan verwijderen


Duurzaamheid en kostenbesparing

Duurzaamheid en kostenbesparing zijn twee belangrijke aspecten als het gaat om tapijttegels. Het onderhouden van deze vloerbedekking speelt een essentiële rol in het verlengen van de levensduur en het verminderen van de impact op het milieu.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe onderhoud kan bijdragen aan duurzaamheid en kostenbesparing. In vergelijking met andere vloerbedekking, zoals tapijtrollen of harde vloeren, zijn tapijttegels aanzienlijk duurzamer. Dit komt doordat ze gemaakt zijn van hoogwaardige materialen en gemakkelijk te vervangen zijn wanneer er slijtage optreedt.

Door regelmatig onderhoud te plegen, kunt u de levensduur van uw tapijttegels verder verlengen en zo onnodige vervanging voorkomen. Een goed onderhouden tapijttegelvloer behoudt niet alleen zijn esthetische waarde, maar ook zijn functionele eigenschappen.

Regelmatig stofzuigen en professioneel reinigen verwijdert vuil en stof dat zich ophoopt in de vezels van de tegels. Hierdoor blijft de structuur intact en behoudt de vloer zijn veerkracht en isolerende eigenschappen. Dit betekent dat u minder energie hoeft te gebruiken om uw ruimte te verwarmen, wat resulteert in een lagere energierekening. Daarnaast kunnen tapijttegels individueel worden vervangen als er vlekken of beschadigingen optreden, in plaats van de hele vloer te moeten vervangen.

Dit bespaart niet alleen kosten, maar vermindert ook de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd.

Home >>Duurzame Tapijtegels

Wij helpen u graag verder neem contact op