+31 (0)33-456 21 50

Fijnstof in kantoren

29-11-2018

Fijnstof in kantoren

Een gezond binnenklimaat op kantoor is een belangrijke voorwaarde om productief en plezierig te werken. Helaas zijn er veel stoffen die voor luchtverontreiniging zorgen, waaronder fijnstof. 

Wat is fijnstof

Qua luchtverontreiniging is fijnstof een van de meest schadelijke stoffen. Fijnstof, ook wel zwevende deeltjes of aërosolen genoemd, komt van allerlei bronnen. Meestal is menselijk handelen de oorzaak. Fijne stofdeeltjes zijn zo klein dat ze kunnen doordringen in de longblaasjes; het diepste gedeelte van onze longen. Daardoor zorgen ze voor verschillende gezondheidsproblemen en zijn er Europese richtlijnen om te grote hoeveelheden te voorkomen.

Fijnstof in kantoren bestaat in 3 maten:

  • PM10: fijnstofdeeltjes met een omvang minder dan 10 micrometer
  • PM2,5: fijnstofdeeltjes met een omvang minder dan 2,5 micrometer
  • Ultra fijnstof: fijnstofdeeltjes met een omvang minder dan 2,5

De gevaren van fijnstof in kantoren

 Inmiddels weet vrijwel iedereen dat fijnstof ongezond is en allerlei gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Een aantal voorbeelden:

  • Luchtwegirritatie
  • (Chronische) bronchitis
  • Astma
  • Longziekten
  • Hart- en vaatziekten

In ons land vallen jaarlijks meer dan 8000 doden door fijnstof, schrijven de wetenschappers. Ernstige aantallen. En niet alleen mensen lijden eronder; ook het milieu. Teveel fijnstof zorgt bijvoorbeeld voor zure regen, waar niets of niemand beter van wordt. 

3 Belanrijkste oorzaken van fijnstof op kantoor

Op veel kantoren is de hoeveelheid fijnstof hoog en daar komt steeds meer aandacht voor. Zo is er de afgelopen jaren veel discussie over printers en tonerstof die voor fijnstof en zelfs kanker zouden zorgen. Er zijn geen richtlijnen voor fijnstof op kantoor, alleen voor fijnstof in de buitenlucht. Toch zijn er een aantal dingen die u kunt doen om de lucht op kantoor gezond te houden.

Printers veroorzaken fijnstof op kantoor

De printer is een beruchte veroorzaker van fijnstof op kantoor.: De stof uit de toner die vrijkomt bij het veelvuldig printen van papier, kan voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen. 

Bedrijvige gebieden veroorzaken fijnstof op kantoor

 Veel fijnstof wordt veroorzaakt door bedrijven. Daardoor is het gehalte fijnstof vaak hoger in bijvoorbeeld landbouwgebieden of op industrieterreinen. Ligt uw kantoor in zo’n gebied? 

Drukke wegen veroorzaken fijnstof op kantoor

 Ook drukke wegen staan bekend om de uitstoot van fijnstof. O.a. slijtage van rubber en uitlaatgassen zorgen voor een verhoging van de waardes. 

Te veel fijnstof op kantoor voorkomen

Harde vloeren zoals PVC en Marmoleum nemen geen fijstof op, normaal tapijt doet dat 4x.  Desso Airmaster neemt zelfs 8x meer fijnstof op. 

Met goed en regemtaig periodiek onderhoud zorg je ervoor dat de gezonde binnenklimaat wordt gewaarborgt met betrekking tot de vloer.

 

Home >>Fijnstof in kantoren

Wij helpen u graag verder neem contact op