+31 (0)33-456 21 50

Tapijttegels in het onderwijs: een slimme keuze

03-06-2024

Tapijttegels in het onderwijs: een slimme keuze

Tapijttegels in het onderwijs: een slimme keuze

Het onderwijs is voortdurend in beweging en scholen zijn altijd op zoek naar manieren om hun leeromgeving te verbeteren. Een vaak over het hoofd geziene, maar zeer effectieve manier om dit te doen, is door het gebruik van tapijttegels. In dit artikel bespreken we waarom tapijttegels een slimme keuze zijn voor scholen en hoe ze kunnen bijdragen aan een betere leeromgeving.

Voordelen van tapijttegels in scholen

Tapijttegels bieden tal van voordelen die ze ideaal maken voor gebruik in scholen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Geluiddemping: Scholen kunnen behoorlijk luidruchtig zijn, vooral tijdens pauzes en tussen lessen door. Tapijttegels helpen het geluid te dempen, waardoor een rustigere en meer geconcentreerde leeromgeving ontstaat.
 2. Veiligheid: Tapijttegels zijn minder glad dan harde vloeren, wat het risico op uitglijden en vallen vermindert. Dit is vooral belangrijk in scholen waar kinderen vaak rennen en spelen.
 3. Comfort: Tapijttegels bieden een zachtere ondergrond dan harde vloeren, wat comfortabeler is voor zowel leerlingen als leraren die veel tijd staand doorbrengen.
 4. Duurzaamheid: Tapijttegels zijn zeer duurzaam en kunnen goed tegen intensief gebruik. Ze zijn bestand tegen slijtage en kunnen gemakkelijk vervangen worden als een deel beschadigd raakt.
 5. Onderhoud: Tapijttegels zijn eenvoudig te onderhouden. Ze kunnen gemakkelijk gereinigd worden met een stofzuiger en vlekken kunnen snel verwijderd worden.

Tapijttegels en de leeromgeving

Het gebruik van tapijttegels kan een positieve invloed hebben op de leeromgeving. Hier zijn enkele manieren waarop tapijttegels kunnen bijdragen aan een betere leeromgeving:

 • Verbeterde concentratie: Door het geluid te dempen, kunnen leerlingen zich beter concentreren op hun werk. Dit is vooral belangrijk in klaslokalen waar stilte essentieel is voor het leerproces.
 • Gezondheid en welzijn: Een comfortabele en veilige vloer draagt bij aan het welzijn van zowel leerlingen als leraren. Minder uitglijden en vallen betekent minder blessures, en een zachtere vloer betekent minder vermoeidheid.
 • Esthetiek: Tapijttegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, waardoor scholen hun ruimtes kunnen personaliseren en een aantrekkelijke leeromgeving kunnen creëren.

Desso Airmaster Classic

Tapijttegels verbetert de binnenklimaat aanzienlijk

Fijnstof is zo klein dat het niet met het blote oog zichtbaar is en kan een negatieve impact hebben op onze gezondheid. PVC en Marmoleum zijn harde vloeren die geen fijnstof opnemen, waardoor dagelijks onderhoud essentieel is.

Tapijt en tapijttegels houden fijnstof vier keer effectiever vast dan gladde vloeren, en Desso Airmaster doet dit zelfs acht keer effectiever.

Hoe verwijdert u fijnstof uit tapijt? Als specialisten weten we precies welke borstelstofzuiger het beste werkt. Wij gebruiken de Sebo Dart 2, speciaal ontwikkeld voor tapijt. Voor een combinatievloer (hard en zacht) is de Sebo Felix de ideale stofzuiger.

Tapijt veroorzaakt geen stof, maar vangt het juist op. Hierdoor komt er minder fijnstof in de lucht, wat het product gezondmakend maakt.

Tapijttegels verbetert de akoestiek

Slechte akoestiek is vervelend voor leerlingen met verminderde concentratie en mensen met gehoorproblemen.

Slechte akoestiek zorgt voor slechte verstaanbaarheid en verminderde productiviteit.

Op den duur kan een slechte akoestiek leiden tot stress en oververmoeidheid.

 

Met tapijtteges zorgt u voor een betere akoestiek in scholen. Tapijttegels reduceert contactgeluid met 20 tot 30 dB. Daarnaast zijn veel van de tapijttegels verkrijgbaar met een extra geluidsabsorberende rug.  Deze tapijttegels kunnen een verbetering van de geluidsabsorptieprestaties tot +0,15 (αw)3, gelijk aan een verbetering tot + 100% in vergelijking met standaard tapijtontwerpen (αw-waarde tussen 0,15 en 0,20). 

Praktische overwegingen

Bij het kiezen van tapijttegels voor scholen zijn er enkele praktische overwegingen om in gedachten te houden:

 • Kwaliteit: Kies voor tapijttegels van hoge kwaliteit die bestand zijn tegen intensief gebruik. Dit zorgt ervoor dat de vloer langer meegaat en er goed blijft uitzien.
 • Onderhoud: Zorg ervoor dat de tapijttegels gemakkelijk te reinigen zijn. Dit is belangrijk om de hygiëne in de school te waarborgen.
 • Installatie: Tapijttegels zijn eenvoudig te installeren en kunnen snel vervangen worden als dat nodig is. Dit minimaliseert de verstoring van het schoolleven.

Conclusie

Tapijttegels zijn een slimme keuze voor scholen vanwege hun vele voordelen, waaronder geluiddemping, veiligheid, comfort, duurzaamheid en eenvoudig onderhoud. Ze dragen bij aan een betere leeromgeving door de concentratie te verbeteren, het welzijn te bevorderen en een aantrekkelijke ruimte te creëren. Door te kiezen voor tapijttegels van hoge kwaliteit en rekening te houden met praktische overwegingen, kunnen scholen een duurzame en effectieve vloeroplossing implementeren die zowel leerlingen als leraren ten goede komt.

Overweeg jij tapijttegels voor jouw school? Neem dan contact op met een specialist om de mogelijkheden te bespreken en ontdek hoe tapijttegels jouw leeromgeving kunnen verbeteren.

Home >>Tapijttegels in het onderwijs: een slimme keuze

Wij helpen u graag verder neem contact op